VAD ÄR DET SOM HÄNDER?

        

Jag kan inte låta bli att reagera. 

Går det inte att stoppa den där, säger folk man träffar på Konsum.

Davids kamp mot Goliat      

 
Om tio år                     

inget ljus över stam           


Om Niklas Nordström och stadsbyggnadskontoret får som de vill kommer delar av Norra Hamn fyllas ut och utsikten från  snart döljas bakom nybyggnationer, bland annat en storskola. Endast de som bor där får njuta solnedgången. Möjligen kan den skymta från Kulturens hus.

Även sjöutsikten från Varvsleden byggs bort, försvinner, ettans båthamn flyttas långt ut.         

Som tröst kommer trafikanterna få njuta av storstäders köande charm, då infart och utfart ska krympas till en fil i vardera riktningen från och till Boden.

Luleå - staden vid vattnet! Det som gör vår stad unik! I ett huj ska den försvinna! Är det nån fler som blir förtvivlad?

Stadsplanen har visats upp i tidningarna. Varför så tyst? Sitter alla politiker i samma båt, säkert förankrad.

SÅ FÅR DET INTE GÅ TILL Om planerna att lägga en död hand över landsbygden genom att lägga ner välfungerande skolor yttrades inte ett enda ord i valrörelsen. Läs insändarsidan i Kuriren 20 oktober 2015

Kuriren den 21 oktober 2015. Kvalitet lika med storskolor??? Storskolor skapar inte automatiskt den trivsamhet och trygghet som krävs för att barn ska kunna koncentrerar sig på lärande.

Kuriren den 22 oktober, ur DEBATT sid 3.  ....Kommunens skrämselpropaganda ang. framtida lärarbrist punkterades effektivt i Nordnytt 2015-10-18. ........ 30 lärare varav 29 legitimerade söker andra jobb eller arbetsgivare om nedläggning/storskoleförslag blir verklighet. Den största orsaken till framtida lärarbrist i Luleå kommun blir Luleå kommun.

Elevhälsa.... Luleå kommuns skolor har de senaste fyra åren anmälts till skolverket i 131 ärenden - av dessa är endast 1(ett) ärende kopplat till de sex skolor som i förslaget ska läggas ner och bussa ytterligare 600 elever till en större skola.

Vi uppmanar Luleå kommun att satsa på de lärmiljöer som behöver det, inte rasera de som är trygga och visar bra resultat. Arbetsgrupperna för att behålla Hertsöskolan, Klöverträskskolan, Kläppen Kråkbergsskolan, Kyrkbyskolan, Svartöstadsskolan, Vitåskolan samt föräldrar från Furuparkskolan och Laxens förskola.

                        ***

Vad tycks om förslaget att placera en av de planerade storskolorna i Norra Hamns vattenspegel?           

                        ***

Utdrag av insändare i NSD 27 oktober. "Yvonne Stålnacke jämför den kommunala skolan i Luleå med krokiga gator gamla dragiga trähus och utedass i 1800-talets Luleå. Trots att de kommunala skolorna är bland de bästa i landet och de allra flesta lärare är behöriga måste skolan åtgärdas och bråttom är det. Fungerande skolor med trygga barn som levererar god kvalitet och har lärare som trivs ska bussas hit och dit i kommunen. ibland till nya fina dyra skolor som ska byggas eller till befintliga där det bara blir trängre.

Helt plötsligt är det inte viktigt att barnen har nära till skolan. Nu är det viktigare att lärare, skolsköterskor och kuratorer har en heltid på samma skola. Hur många lärare som reser mellan skolorna och hur ofta det sker, säger BUN att de inte vet. Vi vet i alla fall att de tänker att omkring 600 barn ska åka buss varje dag.

Vi motsätter oss avveckling, inte utveckling. Vi motsätter oss förslaget på ny skolstruktur i Luleå kommun eftersom barnens behov har blivit bortglömda. Skolan är väl fortfarande till för barnen?                                Annika Johansson, Ingela Lindqvist.

Karl Petersens humanism skapade en människovänlig kommun.          

Vem röstar för att leva i Niklas Nordströms?

De som röstade på S i valet är besvikna, upprörda. Luleå har fått en diktator, sa en som jag träffade på Konsum. Och i går den 30 oktober meddelade fritidspolitikern Kriiistina Starck Enman att hon avsäger sig uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.         

"Jag kan inte stå för den här typen av politik, säger hon. Det är min känsla att Luleå håller på att få ett kallt klimat. Därför tar jag avstånd. Människor är oroliga och jag måste höja rösten för det är precis det jag känner själv också. Då måste jag höja rösten.

Demokratin lever inte vidare och det blir någon form av ensampolitik.....Luleå är en varm och medmänsklig stad och så ska det fortsätta att vara. Jag tror på socialdemokratin så jag kommer att fortsätta att vara medlem"

2 november 2015, Kuriren idag. Lägga ner gamla skolor och bygga nya beräknas kostar 30 miljoner extra per år. Fullständigt oansvarigt, säger Tomas Söderholm och Björn Karlsson, med stor yrkeserfarenhet av beräkningsmodeller. Beräkningarna har sammanfattningsvis presenterats för kommunpolitikerna.

-Jag har ingen kommentar, jag har inte sett beräkningarna, jag kan inte säga något och vi har inte räknat på det, säger Niklas Nordström. 

Beloppet vad sextio lärare skulle kosta per år. Kommunens nedläggnings-storskoleargument - som fallit ett efter ett (se tidigare inlägg)- körs oförändrade i repris i dagens tidning. En enväldig tar inte till sig fakta.

Han kör ohejdad mot målet, som när han innan någon hann reagera sålde Lulebos bästa lägenheter billigt till Rikshem. På grund av bostadsbrist, påstod han. Resultat: Färre lägenheter än innan. 

Kuriren, 3 nov. Stadsdelar och byar avvecklas för att Kronan ska utvecklas. /...Tänk om ni för en stund skulle lyfta blicken från era kolorerade målbilder så att ni fick tid till att se och besöka oss verkliga människor här i Luleå. Tomas Örn,boende i Svartöstan och föräldrar till barn i Örnässkolan. 

                                ***

I herrarnas omklädningsrum på gymmet i torsdags blev mannen kvar och lyssnade. Niklas Nordström är en vidlyftig f-n, sa en karl i femtioårsåldern. Och han puttar Yvonne Stålnacke framför sig. sa en annan. Det jäser i kommunen.

                                    **

"En politiker som inte lägger örat mot marken och lyssnar på folks tankar, är en förlorad människa."

Kort sagt.. Signaturen Lulebo citerar Astrid Lindgren.

När människor med makt slutar lyssna på folk är det dags att byta ut dem.

Välfungerade skolor planeras läggas ned, trots att alla skäl som framförts - även det outtalat ekonomiska, har krossats av fakta. Fakta som bevisar motsatsen.         

En odemokratisk process (rubrik)

...en odemokratisk process på grund av bristen på dialog, fakta och utredningar samt baserad på felaktiga uttalanden. 

......Förslaget går helt emot kommunens egen Vision 2050. Framtidens skola gör vi tillsammans!

Ja, vad annat är att vänta sig när det handlar om 1(en) persons vision. Odemokratiskt, synonymt med diktatoriskt.        

Kuriren 14 nov. ....Läs hela inlägget...Avslutas med: Enligt Vision 2050 är det övergripande målet. Program A -Alla jämlika: Att Luleborna har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen. Förslaget att lägga ner Vitåskolan går stick i stäv med visionen och i stället medför att delaktigheten minskar och segregationen ökar.Ingela Lindqvist, Birgitta Olsson, Mats Widgren. 

Se bilden ovan, David och Goliat. 

Goliat = Alla partier i samma båt med Nordström som kapten. 

Förutom S-kvinnan som inte ville vara med och göra Luleå kallt, har INGEN politiker i något parti tagit ställning emot vad som nu pågår. Jo, En kristdemokrat och en centerkvinna.

Klöverträsk utvecklar sin blomstrande by i kommunens västliga utkant. Att lägga ner skolan vore att klippa själva livsnerven.

Fakta har motbevisat alla de argument som skolkontoret har lagt fram. Ändå går dessa i repris, gång på gång.

Protestlista mot nedläggning av skolor och därmed landsbygd finns på nätet. Gå ut och samla in namn i veckan, alla ni som kan. Snabbt!

De ska lämnas över på lördag i samband med Karnevalen i Luleå - start vid GULA PAVILJONGEN lördag den 28 november kl 13.  Vi fyllde Luleå med tusen protesterande och lämnade in listor med 3.500 namn. Enligt pressen 3.000 - de femhundra fanns på listor men ännu inte digitalt. Tanken att ställa de hotade skolorna mot varann funkade inte. I stället återuppstod ordet solidaritet.

Nytt för igår:

När lärare kallas till utvecklingssamtal får de en fråga som aldrig tidigare ställts:

Är du lojal mot kommunen?

Förstår nu de lärare som stöder arbetsgrupperna från de tolv hotade skolorna, men inte vågar skriva sitt namn.  

20 december

Den så kallade FRAMTIDENS SKOLA är centralstyrd!!

Gå in på Youtube Skellefteå kommun övar på medborgardialog

Trodde först det var ironi.

Men det är rena skräcken.

                                  ***

Och nu till något medmänskligt.

VEM BLIR ÅRETS NORRBOTTNING?

Gå in på Kuriren.nu och rösta, ingen inloggning behövs. Bara pricka nr 1.

1. Refugees welcome. Nätverket som sköter flyktinghjälpen!!!!

Refugees welcome är inte en förening med styrelse. Inte ett bolag med en vd utan ett nätverk av frivilliga! De finns varje dag vid järnvägsstationen i Luleå  för att ta emot flyktingar  i den senaste flyktingvågen. De finns i Boden, i Kiruna, Riksgränsen. 

De är frivilliga som tagit stöten när myndigheter kommit till korta. De hälsar välkommen, erbjuder något varmt att dricka, kanske torra strumpor eller såpbubblor till trötta barn på flykt eller ställer upp som tolkar och sjukvårdsteam.

                                   ***


Jag är inbokad på annat, sa det kvinnliga kommunalrådet om att hon inte syntes till i lördags. Klockan 13 samlades man i stan.  Klockan 13.15 hade hon synts till på Dollarstore.

Kommunalråd har inget ansvar för skolfrågor, påstod maktens man. Det är barn- och utbildningsnämndens sak. Det finns nämnden och kontor för allt. Vad har då kommunalråden för uppgift?

Rektorn på Stadsöskolan har visioner, hans reklamfilm liknar de amerikanska. I tusenbarns-skolan ska lärare vara lärare, inte mentorer. 

Annan personal ska finnas till hands för barn och föräldrar.

Enligt säker källa ska samma rektor underlåtit att anmäla att en pojke i höst har misshandlats vid tre olika tillfällen.       

  

                                       ***

"Undermåligt material" Det är starka ord om skolutredningen i Luleå. "Frågan berör så många människor nu och i framtiden och är alldeles för viktig för att gå vidare och fatta beslut med så undermåligt material" skriver Landsbygdskommittén som består av

Inga beslut ska tas baserat på underlaget "Framtidens skola" menar en enig kommitté i yttrandet som tog den 19 november. Landsbygdskommittén som består av 11 politiker från samtliga partier, varav Mårten Ström och Gudrun Hjalmarsson från S. Sekreterare är Jan Unga, landsbyggsutvecklare vid tillväxtkontoret.

6 december. I DEBATT i Kuriren den 9 december skriver Jan Nilsson.

Med tretusen röster till tvingas kommunfullmäktige besluta om en folkomröstning om Framtidens skola-förslaget. Ingen omöjlighet med tanke att grupperna fått ihop  mer än 3000 namnteckningar under kort tid. Gå in på  www.kuriren.nu/opinion och läs en utförligare version av inlägget.

                                         ***

9 december 

Vice Vd:n i Rikshem har fått sparken av styrelsen för att ha gjort affärer vid sidan om.  Var upp till Luleå och köpte Lulebos bästa lägenheter, kompis med Niklas Nordström, sägs det.


10 december http://www.%20kuriren.nu/opinion   och kryssa. 

9 december. Rikshems styrelse har gett Vd:n Badjan sparken för större fastighetsaffärer i eget bolag, utan att informera dem. 

Det var han som åkte upp till Luleå och köpte Lulebo. Är enligt uppgift Niklas Nordströms kompis. 

Såklart sugen på att köpa upp skollokaler och äldreboenden-lokaler - se nedan.

10 december: Läs FRIA ORD från Bekymrad Lulebo...utdrag....

"Elva skolor till salu. Samma dag !!! som målbilden för framtidens skola tog kommunfullmäktige beslutet att minst 25 % av kommunens skola får säljas ut till privata aktörer, 100.000-150.00 kvm.

 ...................................................

De nästkommande åren kommer att innebära rysk roulett för oss alla, inte bara de som hyr sin bostad av Lulebo. Också de som har sina barn i för- eller grundskola eller de som har anhöriga på äldreboenden bör förbereda sig.

Tillväxt på anabola bullrar i systemet. Ta skydd eller ta upp kampen." 

Så här ser insändaren ut i sin helhet:

Elva skolor till salu

Århundradets klipp!

Elva stycken välskötta skolor till salu!

Vid intresse: Kontakta Luleå kommun.

Vi har alla undrat ... Vad handlar skolnedläggningarna egentligen om? Två månader av idogt privatspanande på flera fronter har gjort klart att skolnedläggningen handlar om kommunledningens steroidstinna tillväxtmål.

I genomlysning av kommunens dokument framgår att minst 25 procent av kommunens skolor och äldreboenden hotas av utförsäljning till privata aktörer.

Enligt ett principbeslut, som kommunfullmäktige tog samma dag(!) som målbilden för framtidens skola, framkommer att:

• Andra aktörer än kommunkoncernen ska kunna äga och hyra ut samhällsfastigheter i Luleå kommun

• Kommunkoncernen ska aktivt verka för att dessa aktörer ges möjligheter att förvärva bostäder och/eller samhällsfastigheter

• Kommunens andel av samhällsfastigheter ska inte understiga 75 procent.

Detta innebär att kommunen kan sälja ut mellan 100 000-150 000 m2 av sina skolor och äldreboenden utan att någon kan säga något. Och de slösar ingen tid, tre månader efter detta fullmäktigebeslut kommer ett förslag som föreslår nedläggning av elva skolor. De nedläggningshotade skolorna omfattar cirka 23 000 m2

Det är helt klart dags att börja hata slumpen.

Internt till skolpersonal kommunicerar i oktober Niklas Nordström öppet om att kommunen prioriterar byggandet först som sist. Han menar att skolan och alla andra förvaltningar ”måste hjälpa till” i denna prioritering. Skolan ska ses som ett medel för att nå målet ”Luleå ska växa. Steg 1: Stimulera byggandet

25 procent.

Tjugofem procent. Låt tanken vila i hur stor andel detta är av Lulebornas gemensamma fastighetsbestånd. De nästkommande åren kommer att innebära rysk roulett för oss alla, inte bara de som hyr sin bostad av Lulebo. Också de som har sina barn i för- eller grundskola eller de som har anhöriga på äldreboenden bör förbereda sig.

Tillväxt på anabola bullrar i systemet. Ta skydd eller ta upp kampen.


   


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.12 | 17:40
Böcker har mottagit 9
30.04 | 20:28
VÅRT LULEÅ har mottagit 10
28.03 | 18:24
Anita Nilsson förf. har mottagit 39
23.10 | 15:14
Köpa böcker har mottagit 1
Du gillar den här sidan